Alături de telefoanele, ceasurile și căștile Pixel, la prezentarea anuală de software și dispozitive Google, săptămâna trecută, au venit și o pereche de ochelari de traducere cu aspect elegant. Pune-le și „subtitrări” în timp real apar pe lentile în timp ce vezi o persoană care vorbește într-o altă limbă. Foarte tare. Dar ochelarii nu sunt disponibili comercial. De asemenea, este puțin probabil că vor câștiga aproape la fel de mulți bani ca publicitatea pentru societatea-mamă a Google, Alphabet Inc. Din veniturile totale ale companiei de 68 de miliarde de dolari din trimestrul încheiat la 31 martie 2022, aproximativ 54 de miliarde de dolari au venit din publicitate.
Amploarea propriei noastre implicări neînțelese în acea afacere este, de asemenea, incomparabilă cu orice altă perioadă din istorie.
De fiecare dată când deschideți o aplicație pe telefon sau navigați pe web, în culise are loc o licitație pentru globii oculari, datorită unei piețe înfloritoare a datelor personale. Mărimea acelei piețe a fost întotdeauna greu de stabilit, dar un nou raport al Consiliului Irlandez pentru Libertăți Civile, care a militat agresiv de ani de zile în SUA și Europa pentru a limita comerțul cu date digitale, a pus acum un figura la asta. Raportul, pe care consiliul l-a împărtășit cu Bloomberg Opinion, spune că platformele publicitare transmit datele despre locație și obiceiurile de navigare ale americanilor și europenilor de aproximativ 178 de trilioane de ori în fiecare an. Potrivit raportului, Google transmite același tip de date de peste 70 de miliarde de ori pe zi, în ambele regiuni.
Este greu pentru oameni să conceptualizeze astfel de numere, chiar dacă mașinile le calculează confortabil în fiecare zi – dar dacă epuizarea datelor noastre personale ar putea fi văzută în același mod în care poluarea, am fi înconjurați de o ceață aproape impenetrabilă care devine mai groasă decât interacționăm mai mult cu telefoanele noastre. Cuantificat în alt mod: prin activitatea online și locație, o persoană din S.U.A. este expusă de 747 de ori în fiecare zi la licitații în timp real, potrivit datelor. Consiliul spune că sursa sa anonimă are acces special la un manager al unei campanii publicitare condusă de Google. (Cifra nu include datele personale transmise de rețelele publicitare de la Meta Platform Inc. Facebook sau Amazon.com Inc., ceea ce înseamnă că adevărata măsură a tuturor datelor transmise este probabil mult mai mare.)
De ce contează ceva din astea? Aplicațiile sunt în cea mai mare parte gratuite și utile până la urmă și nu există consecințe negative evidente ale extragerii digitale de date.
Numai că au fost. Cel puțin o mare rețea de publicitate a recunoscut că a transmis Departamentului pentru Securitate Internă și altor entități guvernamentale datele despre utilizatori pentru a urmări telefoanele mobile fără mandate, potrivit unui raport recent al Wall Street Journal. Mișcările precise ale persoanelor care au folosit aplicația de întâlniri gay Grindr au fost, de asemenea, puse la dispoziția publicului pentru a cumpăra de la o companie de publicitate mobilă, până când Grindr a încetat să mai partajeze date despre locație cu rețelele publicitare în urmă cu doi ani. Dar anul trecut, o publicație de știri catolică The Pillar a putut să urmărească locația unui preot pe Grindr folosind „înregistrări disponibile comercial” ale datelor din aplicație și l-a urmărit călătorind între biroul său, acasă și diferite baruri gay înainte de a publica un poveste despre „abaterea sa sexuală în serie”. Încă nu este clar cum The Pillar a obținut aceste informații, dar Grindr a spus atunci că un partener de publicitate ar fi putut fi sursa.
Miza este acum mai mare cu perspectiva unei interdicții pe scară largă a avortului în SUA. Ce se întâmplă dacă procurorii încep să folosească datele telefonului pentru a elimina susținătorii avortului sau chiar femeile care comandă pastile de avort online?
Capturarea datelor sensibile este posibilă datorită lumii sălbatice și dezordonate a licitațiilor în timp real, unei abordări extrem de populare a publicității digitale și care face parte din forța de viață a companiilor precum Google și Facebook. Iată cum funcționează: de fiecare dată când un utilizator de smartphone deschide o aplicație sau un site web care afișează reclame, dispozitivul său partajează date despre acel utilizator pentru a-i ajuta să-i afișeze un anunț vizat. Agentul de publicitate cu cea mai mare sumă licitată pentru spațiul publicitar disponibil câștigă.
Datele pot ajunge la zeci sau chiar sute de companii pentru fiecare licitație. Google spune că transmite datele utilizatorilor americani către aproximativ 4.700 de companii în total din întreaga lume. Fiecare „difuzare” – așa cum sunt numite în industrie – partajează de obicei date despre locația unei persoane – inclusiv direcționarea „hiperlocală”, conform propunerii Google către agenții de publicitate – caracteristici personale și obiceiuri de navigare pentru a ajuta firmele de publicitate să-și construiască profiluri de utilizatori. Industria publicitară are, de asemenea, o taxonomie lungă pe care rețelele o folosesc pentru a clasifica oamenii, inclusiv etichete sensibile precum „tulburări de anxietate” și „probleme juridice” sau chiar „incest” și „sprijin pentru abuz”, potrivit unui document public publicat de anunț. consorțiu de rețea care stabilește standarde pentru industrie.
Natura complexă și tulbure a afacerii de reclame online de mai multe miliarde de dolari face dificilă cunoașterea exactă a datelor pe care Google le distribuie despre noi. Pentru cât valorează, Google tinde să difuzeze mai puține date personale despre oameni decât în alte rețele de publicitate mai mici o fac, potrivit lui Jonny Ryan, un coleg senior la consiliu care a supravegheat compilarea celor mai recente date. Dar Google reprezintă, de asemenea, cea mai mare parte a datelor transmise, a adăugat el.
Dimensiunea mare a datelor difuzate în fiecare zi nu este un fapt distractiv: ea subliniază realitatea că suntem înconjurați de dispozitive care colectează informații, aparent pentru a ne îmbunătăți viața, dar care sunt apoi vândute celui mai mare ofertant. Difuzoarele inteligente, trackerele de fitness și ochelarii de realitate augmentată sunt doar câteva exemple ale tendinței în creștere a computerului ambiental. Datele colectate de acele dispozitive pot fi exploatate în moduri pe care nu le știm. Săptămâna trecută, Vice a raportat că Departamentul de Poliție din San Francisco a căutat înregistrări de la Cruise, deținută de General Motors Co., o companie de mașini care se conduce singur, pentru a ajuta la investigații. SFPD a negat că a vrut să folosească acele imagini pentru supravegherea continuă.
Chiar și așa, mai multă difuzare de date înseamnă șanse mai mari de utilizare greșită. Chiar și atunci când scopul este la fel de inofensiv ca și publicitatea, computerul ambiental riscă să se transforme în supraveghere ambientală.
Adauga review