Liderii de afaceri ar trebui să examineze identitatea organizației lor pentru a prospera într-un viitor post-pandemic, spune McKinsey. Consultanța globală de management a constatat că multe organizații sunt prea birocratice, prea lente și prea silențioase.
Iată cele nouă imperative organizaționale ale lui McKinsey care pot ajuta companiile să se reinventeze pentru viitor răspunzând la trei întrebări esențiale: Cine suntem? Cum operăm? Cum creștem?
Cine suntem: Consolidați identitatea
1. Luați o poziție intenționată
Firmele care se fixează exclusiv pe profit vor pierde teren în fața rivalilor care creează o identitate puternică pentru angajații lor. În schimb, ar trebui să creeze un sentiment puternic al scopului corporativ, care atrage personalul și îi încurajează să rămână și să prospere.
Există și beneficii practice. Cercetarea McKinsey constată că cei care „își trăiesc scopul” la locul de muncă raportează niveluri de productivitate care sunt de patru ori mai mari decât cei care nu sunt.
2. Ascuțiți agenda valorică
Companiile pregătite pentru viitor ar trebui să creeze așa-numita agendă valorică – o hartă care împarte obiectivele unei companii în elemente organizaționale, cum ar fi unități de afaceri, linii de produse și capabilități cheie.
Acest lucru permite unei companii să realizeze priorități strategice articulând unde este creată valoarea, identificând ceea ce o diferențiază de rivalii săi și inspirând un sentiment de ceea ce contează angajații săi. O hartă a valorilor poate, de asemenea, să sublinieze cum să mutați resursele pe măsură ce obiectivele se schimbă.
3. Folosiți cultura ca „sosul vostru secret”
Cultura se referă la setul particular de comportamente, experiențe și simboluri care descrie în mod colectiv modul în care o afacere conduce lucrurile. McKinsey a constatat că companiile cu culturi puternice realizează de trei ori mai multe randamente totale pentru acționari decât cele fără ele.
Liderilor li se recomandă să creeze propriul „sos secret” al organizației lor – un set specific de comportamente la care toți angajații să poată respecta – pentru a crea o cultură robustă a performanței.
Modul în care operăm: Prioritizează viteza
4. Structură turtită radical
COVID-19 a făcut din viteză o prioritate pentru multe organizații, dar a subliniat și cât de dificilă poate fi viteza de realizat. Firmele pot deveni pregătite pentru viitor structurându-se în moduri mai puțin complexe pentru a le face mai potrivite, mai plate și mai rapide, spune McKinsey.
Companiile ar trebui să se concentreze pe conectivitate cu modele concepute în jurul oamenilor și activităților – permițând echipelor să acționeze rapid, deoarece sunt flexibile.
5. Luarea deciziilor cu privire la turboalimentare
Organizațiile care iau decizii în mod constant rapid și bine sunt mai susceptibile de a-și depăși concurenții , deși acest lucru necesită un sistem care să aloce luarea deciziilor persoanelor corecte, echipelor sau chiar algoritmilor, potrivit McKinsey.
Marea majoritate a acestor decizii ar trebui, de asemenea, să fie delegate la cele mai scăzute niveluri posibile, ceea ce înseamnă că angajații își asumă responsabilitatea pentru deciziile pe care sunt cele mai în măsură să le ia.
6. Tratați talentul ca fiind mai rar decât capitalul
Lumea muncii din ce în ce mai conectată se schimbă rapid și companiile pregătite pentru viitor trebuie să-și considere talentul ca fiind cea mai redusă resursă a acestora.
Promovarea unei experiențe incluzive a angajaților este esențială pentru atragerea de talente de top. De asemenea, influențează dacă angajații rămân și prosperă, ceea ce poate, la rândul său, să aibă impact asupra rezultatelor unei companii.
Cum creștem: construiți pentru scară
7. Adoptați o vedere a ecosistemului
Organizațiile trebuie să fie agile dacă doresc să crească cu o anumită consistență, iar cheia acestui lucru este adoptarea unei abordări ecosistemice care tratează partenerii ca extensii ale lor.
Vechea gândire era despre controlul lanțului de aprovizionare. Acum, valoarea este creată prin schimbul de date și abilități.
8. Construiți platforme tehnologice bogate în date
Organizațiile pregătite pentru viitor profită la maximum de date și le utilizează pentru a împuternici continuu deciziile prin tehnologia relevantă.
Valorificând capacitatea datelor de a se conecta și de a scala, companiile o pot folosi pentru a dezvolta noi produse și servicii, chiar și companii, în cicluri de actualizare rapidă.
9. Accelerați învățarea într-o organizație
Cele mai de succes companii sunt cele care promovează o mentalitate de învățare continuă, care apoi le permite personalului să se adapteze nevoilor schimbătoare.
Prin obținerea corectă a învățării, organizațiile pot crea o forță de muncă abilitată, cu experiență în arta „eșuează repede, învață, repetă” – o cheie pentru a deveni pregătite pentru viitor.
McKinsey & Company este o firmă americană de consultanță în management la nivel mondial, fondată în 1926 de profesorul James O. McKinsey de la Universitatea din Chicago, care oferă consiliere în domeniul managementului strategic pentru corporații, guverne și alte organizații.
Adauga Review